Emlékhely átadás az egykori örményesi kolostornál

Május 27-én lesz az emlékhely átadási ünnepsége, melyre mindenkit szeretettel várunk!

2017. május 27.

A mai Zalacsány területén egykor működő örményesi pálos kolostor helyszínén emlékhely kialakítására került sor, gyönyörű természeti környezetben. Az emlékhely átadása 2017. május 27-én, szombaton lesz. Ezen a napon hagyományteremtő szándékkal szabadtéri szentmisét és egész napos kulturális programot szervez a zalacsányi Pálos Vendégház, együttműködésben a Magyar Pálos Renddel és Zalacsány Község Önkormányzatával. 

Program:
10.30 Szabadtéri szentmise az örvényeshegyi szabadtéri színpadon – Csóka János, a Magyar Pálos Rend tartományfőnökének celebrálásában

A szentmisén közreműködik Maczkó Mária Prima Primissima és Emerton díjas énekművész

12.00 Emlékhely megáldás, keresztállítás az egykori örményesi pálos kolostor helyén

Délután népzenei koncertek – kulturális program. Fellépnek: Zala Zenekar (Laposa Julianna, ifj. Horváth Károly, Hintalan Gergely, Szili Péter) közreműködik Vizeli Balázs Kossuth, Artisjus és Gramofon díjas népi hegedűművész, Dóra Áron, a Népművészet Ifjú Mestere, a „Fölszállott a páva” verseny döntőse, néptáncosok, mese- és versmondók.

A szabadtéri színpad mellett "lacikonyha" üzemel, szabad ég alatt főtt és sült ételek, finom borok, kitűnő pálinkák, csapolt sör, kézműves gyümölcslevek várják a vendégeket. Egész nap lovasfogatok közlekednek Zalacsány és Örvényeshegy között. Délután gyermek kézműves foglalkozások, népdaltanítás, népi hangszerbemutató, pónilovaglási lehetőség!

A rendezvény helyszíne: 8782 Zalacsány, Örvényeshegy 42. – PÁLOS VENDÉGHÁZ – Szabadtéri Színpad

A rendezvény meghívója.

***

Az örményesi kolostor története 1378-tól ismert hiteles forrásból, amikor az örményesi perjel Eleket elcserélte egy másik birtokért. Az alapítás azonban már korábban történhetett, talán már a 13. század végén. 1378 után a 14. század végéig folyamatosan követhető a kolostor története. 1388-1503 között olyan jelentős birtokadományokkal gyarapodott, hogy a rend egyik legjobban ellátott kolostora lett. Kegyura mindvégig a Kanizsai család volt. 
Sőt, a Documenta artis Paulinorum szerint e Boldogasszonyról nevezett örményesi kolostort ez a Kanizsai család is alapította 1378 előtt. Első lakói pedig valószínűleg az Elek-Szigete kolostorból települtek át.

A kolostor helyét mára ... csak a hagyomány tartja számon, amely a falu utolsó házával szemben levő legelőrészre lokalizálja. Az itt található bozótos hely környezetében nagyobb mélyedés van, mivel innen termeltek ki utoljára köveket a község házainak építéséhez. A vékony termőtalaj alatt több helyen is kitűnik a habarcs- és téglatörmelék. Falmaradvány, illetve falhely már nem ismerhető fel.

örvenyes

Forrás: Cselenkó Borbála: Szerzetesrendek az Árpád-kori Zala megyében (Zalai Kismonográfiák 9., Zalaegerszeg, 2006)