A békéscsabai Unikumok csapata nyerte a Magyar Pálos Rend különdíját

A Magyar Pálos Rend nem csak a zsűri munkájában vállalt részt, hanem többek között különdíj felajánlással is készült.

2019. október 12.

Az Agrárminisztérium és a Hungarikum Bizottság 2018-ban pályázatot hirdetett a nemzeti értékeink megismertetése és népszerűsítése érdekében, a megcélzott közönség az a Kárpát-medencei általános és középiskolás korosztály volt. A többkörös, Kárpát-medencei szintű vetélkedőnek a döntőjére került sor Balatongyörökön, ahol a megyék és a nemzetrészek által szervezett elődöntők győztesei, azaz huszonhét csapat mérte össze ismereti tudását a témában.

A vetélkedő öt tagú zsűrijében részt vett: Dr. Simicskó István, kormánybiztos úr – a zsűri elnöke, Dr. Hesz Árpád Attila pálos szerzetes, Prohászka Béla mesterszakács, a MNÉHSz alelnöke, Csengei Ágota, a Goldmark Művelődési Központ igazgatója és Balogh László, a Közszolgálati Közalapítvány kuratóriumi elnöke.

A döntő megnyitóján, az ismereti tudást értékelő zsűri elnöke rámutatott, azok a nemzetek, amelyek nem ismerik a múltjukat, azoknak nincs jelenük és nem áll előttük jövőkép sem. A fiataloknak el kell mesélni a múltat, hogy nemzeti identitásunkat tovább vigyek a jövőbe, mindehhez pedig nélkülözhetetlen a küzdeni tudás képessége – mutatott rá Simicskó István.

A Balatongyöröki Ifjúsági Táborban megrendezett kétnapos vetélkedőn 15 általános iskolás és 12 középiskolás csapat vett részt. A verseny középpontjában a Hungarikumok és a Magyar Értéktárban szereplő kiemelkedő nemzeti értékek megismerése állt. A diákok összetett elméleti és ügyességi feladatok megoldásában mérték össze erejüket a versenysorozaton.
Az általános iskolások közül az első helyen a Tatai Református Gimnázium, a második helyen a Debreceni Egyetem Kossuth Lajos Gyakorló Gimnáziuma és Általános Iskola, a harmadik helyen a Sárospataki II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola diákjai végeztek. A középiskolások döntőjét a Debreceni Egyetem Kossuth Lajos Gyakorló Gimnáziuma nyerte, a második és a harmadik helyet pedig a Békéscsabai Andrássy Gyula Gimnázium és Kollégium és a Zalaegerszegi Zrínyi Miklós Gimnázium tanulói szerezték meg.

A Magyar Pálos Rend nem csak a zsűri munkájában vállalt részt, hanem a középiskolás kategória versenyzőinek egy 40 pontos kvízkérdésből álló tesztlapot készített, és ezzel együtt egy különdíj felajánlással is készült. Így történt, hogy a vetélkedőn második helyezést elérő békéscsabai Andrássy Gyula Gimnázium és Kollégium 9. osztályos UNIKUMOK csapata meghívást kapott a 2019-20-as tanév folyamán a Magyar Pálos Rend által a częstochowai Fekete Madonna kegyhelyére szervezett zarándoklatra.

Az eseményt záró beszédében a kiemelkedő nemzeti értékek felügyeletéért felelős miniszteri biztos, elmondta: korosztálytól függetlenül, mindenki, aki a magyar értékek beazonosításán, népszerűsítésén fáradozik, a magyar karakterek, sajátosságok, hagyományok megtartásán munkálkodik, az a magyar életformát védi.

„Így tekintsétek magatokat a magyar életforma védelméért felelős biztosoknak”

– ajánlotta a diákok figyelmébe V. Németh Zsolt.

Mihály Margit

Fotó: hungarikum.hu