Szent Imre búcsú a Pálos templomban

„Szentnek lenni azt jelenti, hogy vállalsz egy feladatot, a szeretet feladatát.”

2017. november 9.

November 5-én, Szent Imre ünnepén tartották a pécsi Pálos templom búcsúját. Minden évben az ünnephez kapcsolódva tartja lelki délutánját a Pálos Baráti Kör, amelyen egy meghívott vendég tart előadást. Idén Porpáczy Attila, görcsönyi plébános beszélt az összegyűlt mintegy negyven résztvevőnek.
A 18 órakor kezdődő ünnepi szentmisét is Porpáczy Attila mutatta be, Csóka János pálos tartományfőnökkel és Botfai Levente templomigazgatóval, a pécsi pálos kolostor házfőnökével együtt. A szentmisén a pálos szkóla, a Schola Sancti Pauli énekelt Fodor Gabriella vezetésével. A szentmise asszisztenciájában szinte minden korosztály képviseltette magát: a Pálos templomban felnövekvő, immár 20 éve szolgáló ministránsoktól egészen az elmúlt években bekapcsolódó legifjabb generációig.

Prédikációjában a görcsönyi plébános Szent Imre alakját felidézve az életszentség melletti döntésre hívta a jelenlévőket.

„Szent az, aki átadja magát Istennek, hogy segítse, hogy elérkezzen az Isten országa, hogy a világ jobb legyen. (…) Elhiszed, hogy te is tehetsz? Mert az Isten elhiszi. Isten hisz benned, a képességeidben, a szándékod őszinteségében, a vágyad valódiságában, hogy te szeretnéd, ha a világ jó lenne, hogy te szeretnél magadból jót adni. Isten azt mondja: akkor add magad erre a feladatra! Állj ide! Szentnek lenni azt jelenti, hogy vállalsz egy feladatot, a szeretet feladatát, és amikor a helyzet adja magát, e szerint is cselekszel.”

A Szent Imre búcsú nemcsak a rendi közösség és a Pálos Baráti Kör tagjai számára fontos ünnep, hanem az idejáró embereknek is. Ilyenkor együtt van a pálosok lelki családjának minden tagja, a szerzetesektől, az itt szolgálatot végzőkön át a templomba járó hívőkig. A liturgia közös ünneplése nemcsak a személyes megtérést, a hitben való megújulást szolgálja, hanem lehetőséget teremt a közösség megerősítésére is, azáltal, hogy a jelenlévők megélik összetartozásukat.

További képek a Képtárban megtekinthetők. A búcsúról a Pécsi Egyházmegye honlapján is olvashatnak.

Fotó: Loósz Róbert