2014 szept. 17, szerda
Jelenleg itt van: Címlap Hírek / Programok / Érdekességek Lengyel-magyar barátság − pálos forrásokból (?)

 


 

Lengyel-magyar barátság − pálos forrásokból

 

„Liturgia a pálos kolostorokban a 17. század kezdetéig – Hagyományok és hatások” címmel nemzetközi egyházzenei konferenciát rendezett a pálos rend.

 


 

A program a czestochowai Jasna Gora kegyhelyen zajlott 2011. november 28–30. között. A Magyar Pálos rend mellett tevékenykedő pécsi Schola Sancti Pauli liturgikus kórus jelentős szerepet vállalt az alkalmon. Neves lengyel- és magyarországi egyházzenészek, szerzetesek előadásait és eszmecseréit támasztották alá középkori pálos forrásokból átírt gregorián tételek gyakorlatba ültetésével. A szimpóziumon az MTA Zenetudományi Intézet gregorián kutatói is tartottak előadásokat. Folytatás két év múlva várható Budapesten.

A lengyel–magyar barátság a közösen végzett liturgia által is megnyilvánult: a szkóla minden reggel latin nyelvű szentmisén énekelt a Fekete Madonna kápolnában, megosztva egy másik, konferencián részt vevő kórussal, a lublini egyetem egyházzenei tanszékéről érkezett Schola Gregoriana-val. Ők az állandó részeket, a pécsiek pedig a liturgikus napoknak megfelelő változó részeket énekelték, utóbbiakat magyar gregorián-, főként pálos forrásokból. Bátor Botond, magyarországi pálos tartományfőnök, akinek kíséretében és segítségével a Schola Sancti Pauli utazott, a konferencia 2. napján misézett.

A szkóla koncerteket is adott, amelyeken Fodor Gabriella egyházzenész-karnagyuk átírásában pálos források darabjait szólaltatták meg, kiegészítve olyan középkori és kora-reneszánsz többszólamú művekkel, amelyek jelentős része szintén magyar gyűjteményekből származik. Czestochowán kívül Krakkóban hallhatta őket a nagyközönség.

A Schola Sancti Pauli idén ünnepli fennállásának 10. évfordulóját. Ez alkalomból megjelent „Canticum Angelorum” című CD-jük, amelyen sajátos repertoárjuk legjellegzetesebb darabjai hallhatóak. A kórussal legközelebb december 10-én, 18 órakor találkozhatnak a budapesti Sziklatemplomban; december 18-án pedig Pécsett rendezik jubileumi koncertjüket a pálos templomban, a 18 órai hálaadó mise után, 19 órakor.