Kisboldogasszony napi búcsú Pálosszentkúton

Hagyományosan közel 500 fiatal zarándok érkezett a délután folyamán a Kecskeméti Piarista Gimnáziumból.

2017. szeptember 18.

2017. szeptember 9-10-én került megrendezésre Pálosszentkúton a Kisboldogasszony napi búcsú. Az ünnepi programok szombaton kezdődtek. Hagyományosan közel 500 fiatal zarándok érkezett a délután folyamán a Kecskeméti Piarista Gimnáziumból, akik 50 vagy 20 km gyaloglással tették meg a távot Pálosszentkútra. A Petőfiszállási Községi Önkormányzat egy ebéddel vendégelte meg a fáradt zarándokokat, majd ezt követően került sor a számukra szervezett szentmisére, melyen a főcelebráns és szónok Galaczi Tibor volt.
Az este folyamán a további ünnepi program rózsafüzér és szentmise volt gyertyás körmenettel, ezt követően a hívek szentmisén vehettek részt a megholtakért, majd keresztúttal zárult a szombati program. Vasárnap reggel szentmise és rózsafüzér után kezdődött az ünnepi szentmise körmenettel, melyet Dr. Beer Miklós váci megyéspüspök celebrált. A több száz résztvevő között ellátogattak a Misszió Tours zarándokai is a búcsúra. A kilátogató zarándokok megtekinthették a Szentkúti Alkotótábor kiállítását, melynek megnyitójára az ünnepi program befejezése után került sor. A következő időszakban a kiállítás bárki számára megtekinthető a Mária Múzeumban. 

 


VENDÉGEK SAJÓLÁDRÓL, EGY BORSOD MEGYEI
PÁLOS TELEPÜLÉSRŐL

Sajólád - mint pálos település - küldöttsége elfogadta a korábbi meghívást, és ellátogatott Petőfiszállásra a Kisboldogasszony búcsú hétvégéjén. A vendégeket a Pálosszentkúti Plébánia és Petőfiszállás Önkormányzatának Képviselő-testülete fogadta és látta vendégül. Sajólád Borsod-Abaúj-Zemplén megyében található, Miskolctól 11 km-re fekszik, vezetőségével minden évben a Pálos Települések Találkozóján találkozik Petőfiszállás küldöttsége. A 2800 fős településen található a mai nevén Boldogságos Szűz kolostor, ami eredetileg egy 610 éves volt pálos kolostor és templom, mely jelentős szakrális központként és kegyhelyként működött, és a rendi szokásoktól eltérően pasztorációs feladatot is ellátott.

A sajóládiak érkezéskor tett rövid zarándoklata után Balla Barnabás plébános atya köszöntötte őket harangszóval és közös imával. Ezt követően a nap további részében a képviselő-testület biztosított a vendégek számára tartalmas programot, megmutatta a település és a környéke főbb nevezetességeit, értékeit. A másnapi ünnepi szentmisén és körmeneten együtt vett részt Petőfiszállás és Sajólád vezetősége a település lakosaival valamint a Pálosszentkútra érkező több száz zarándokkal együtt Kisboldogasszony napján, Szűz Mária születésének ünnepén. A vasárnapi közös ebéd után Sajólád és Petőfiszállás Önkormányzata, valamint a Magyar Pálos Rend együttműködési megállapodást írtak alá. Az iratot kézjegyével látta el Dr. Beer Miklós váci püspök, Csóka János tartományfőnök, Pozbai Zoltán, Sajólád polgármestere és Szász János, Petőfiszállás polgármestere. A két település közötti megállapodás célja: „A Magyar Pálos Rend szellemiségének, kulturális örökségének megőrzése, továbbadása, és jövőjének biztosítása kölcsönös, egymást segítő összefogással”.

Forrás és fotó: Kiss Tímea/petofiszallas.hu

További képek: petofiszallas.hu.