Fehér barátok emlékezete Iharosban

„Fehér barátok emlékezete térségünkben” címmel, pálos délutánt tartottak Iharos településen.

2017. október 24.

„Fehér barátok emlékezete térségünkben” címmel, pálos délutánt tartottak Iharos településen.

A római katolikus templomban bemutatott ünnepi szentmisét Csóka János, pálos tartományfőnök és Laczkó-Angi Gyula helyettes esperes koncelebrálta.

A szentmisét követően Bíró Norbert, a Somogy Megyei Közgyűlés elnöke, Szászfalvi László, a térség országgyűlési képviselője, valamint Horváth Győző polgármester, a Szent László Király Lovagrend nagymestere köszöntötték a jelenlévőket.

Az eredetileg három előadással tervezett délután Pető Zsuzsanna régész betegsége miatt végül két előadással folytatódott a pálosokról. Elsőként P. Hesz Attila, a budapesti Sziklatemplomból érkezett pálos szerzetes beszélt. Előadásában több oldalról megközelítve világított rá, hogy mit adott a pálos rend a magyarságnak – és teszi ezt ma is.

Ezután Horváth Zoltán György, a Romanika Könyvkiadó tulajdonosa az itáliai pálos emlékek ma is látható és látogatható gazdag hagyatékáról beszélt.

A programot a pálosok egykori történetírójáról és perjeléről elnevezett egykori községháza épületében, a Gyöngyösi Gergely Kiállítóházban rendezett vacsora zárta.

Jövőre az esemény a „Vörös és fehér barátok emlékezete térségünkben” címet fogja viselni. Ezzel az idei eredeti terv valósul meg várhatóan, két napos eseményként. A terv szerint a Vörös barátok (vagyis a keresztes, másnéven templomos lovagrend, templáriusok) részét Csurgó, a Fehér barátokét pedig Iharos település fogja megvalósítani.

-po-

 

A fotókat köszönjük a Genius Photo-nak.