Fényesebben ragyog a pálosok keresztje Budapest felett

Megtörtént a Sziklatemplom feletti kereszt megújult díszvilágításának ünnepélyes átadása október 8-án, Magyarok Nagyasszonya főünnepén.

2018. október 10.

A Magyarok Nagyasszonya főünnepén, a budapesti Sziklatemplom búcsúja alkalmából celebrált szentmisét követően történt meg a Sziklatemplom feletti kereszt megújult díszvilágításának ünnepélyes átadása, melynek keretében a főpásztori szertartást Dr. Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek végezte el.

Soltész Miklós, egyházi, nemzetiségi kapcsolatokért és az üldözött keresztények megsegítéséért felelős államtitkár kezdeményezésére, a Fővárosi Önkormányzat jóvoltából szeptember folyamán elkészült a gellérthegyi pálos Sziklatemplom feletti szabadtéri kereszt új, korszerű díszkivilágítása.

Október 8-án, a Sziklatemplom búcsúünnepén a 19 órai kezdődött ünnepi szentmise végén Csóka János pálos tartományfőnök bejelentette a megújult díszvilágítás felkapcsolását, majd beszédében kiemelte, hogy hitünk legfontosabb jelképe a kereszt, mely Budapest egyik legszebb helyszínén, a Duna felett ragyog; a kereszt, Isten szüntelen felénk áradó szeretetét mutatja, amit nekünk embertársaink felé kell továbbadni.

A búcsúi szentmisét követően a Sziklatemplom előtti téren gyülekeztek a megjelentek, majd együtt vonultak a kereszthez az átadási ünnepség megtartására, melyen beszédet mondott Szalay-Bobrovniczky Alexandra főpolgármester-helyettes és Soltész Miklós államtitkár, majd Dr. Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek. Az esemény moderátora Süveges Gergő volt.

Szalay-Bobrovniczky Alexandra főpolgármester-helyettes beszédében úgy fogalmazott, hogy Budapest és a magyar nemzet hányatott sorsának és időszakának szimbóluma is lehet a Gellért-hegy déli oldala. A főpolgármester-helyettes asszony elmondta, örömmel álltak a kezdeményezés mellé, mert a megújult világítás tovább emeli az esti Budapest amúgy is egyedülálló látképét.

Soltész Miklós államtitkár elmondta, hogy személyes élmény indította el benne a kereszt világításának megújítását és örömmel tapasztalta, hogy ez másokat is cselekvésre ösztönzött. Hangsúlyozta: felelősek vagyunk azt üzenni a világnak, hogy a kereszténység él, és ezt tesszük ezzel a ragyogóbb megvilágítással is.

Dr. Erdő Péter bíboros, pírmás, esztergom-budapesti érsek beszédében a keresztet a remény szimbólumának nevezte. Kiemelte, hogy a most díszkivilágítást kapott kereszt, már a 2020-ban hazánkban megrendezésre kerülő 52. Eucharisztikus Kongresszusra való előkészületek része. A beszédét követően Dr. Erdő Péter bíboros, pírmás, esztergom-budapesti érsek főpásztori szertartás keretében megáldotta a díszvilágítással megújult keresztet.

A megvalósítás koordinátora és lebonyolítója a Főváros megbízásából a Budapesti Dísz- és Közvilágítási Kft. volt, a világítás tervezését és kivitelezését a Lisys Project Kft. végezte; a kereszt környezetének megújításában, illetve az ünnepség előkészítésében és lebonyolításában pedig a Budapesti Közlekedési Központ, a Budapest Közút, a Budapesti Fesztivál és Turisztikai Központ, a Főkert, a Fővárosi Közterület Fenntartó Zrt., a Fővárosi Közterület Felügyelet, a Budapesti Rendőr-főkapitányság XI. kerületi Rendőrkapitánysága és az újbudai Közterület Felügyelet vett részt.

Az eseményről beszámoló olvasható a Magyar Kuríron.

Az esemény képgalériája megtekinthető a Képtárban

Fotó: dr. Szentirmay Tamás, Nagy Kristóf Soma, Pap Zoltán


Díszkivilágítás megáldása

Könyörögjünk! Urunk, Istenünk, világosság teremtője, minden emberi lét forrása és eredete, kérünk, tekints kegyesen szolgáidra, akik ezt a díszvilágítást készítették, és akik ezen az ünnepi alkalmon itt jelen vannak!

Templomaink külső formája, a harangok szava és a kereszt mindig olyan jelek, melyek figyelmeztetnek és hívnak minket a te dicséretedre. Add, hogy ezekhez hasonlóan, ez az újonnan elkészült díszvilágítás is, mely mostantól fogva fővárosunk ékessége, ezt a célt szolgálja, s eredményezzen az itt lakó emberekben még mélyebb hitet és odaadóbb szeretetet.

Kérünk, add, hogy a sötétségben kivilágított kereszt őrködjék az itt lakók éjszakai nyugalma felett, és hogy földi életünk végén, a világ sötétsége után eljuthassunk hozzád, a fogyhatatlan fényhez, akiben élünk, mozgunk és vagyunk.

Szentelje meg a kereszt új díszkivilágítását az Atya, ✠ a Fiú és a Szentlélek, hogy akik az Úr Jézusra gondolva meghajolnak és imádkoznak ez a kivilágított kereszt előtt, testi-lelki erőt és üdvösséget nyerjenek. Krisztus, a mi Urunk által. Ámen.

Forrás: Magyar Kurír